2014. december 24., szerda

töltött kelt kifli

Az unokahúgomtól tanultam ezt a töltött kelt kifli receptet, nagyon finom, tudom ajánlani jó szívvel.
Hozzávalók a tésztához : 1 kg liszt, 5 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 dl olaj ( vagy ezzel arányos zsiradék) 3 kk só, 2 kk cukor, 1 tojás a tésztához, egy pedig kell majd a lekenésre.
A töltelékhez : 30 dkg füstölt főtt tarja, 25 dkg vaj, vagy margarin, 2 zöldhagyma ( vagy egy kisebb fej vöröshagyma) bors, kakukkfű, bazsalikom ( vagy bármilyen más család kedvenc fűszere) a sózást érdemes utoljára hagyni, miután mindent összekevertünk, mert a tarja sós.

Elkészítése : A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, a lisztet és a sót összekeverjük. Összeöntjük a nedves és száraz hozzávalókat, jól kidagasztjuk, 1 órát kelni hagyjuk. Közben el lehet készíteni a tölteléket. A tarját késes aprítóban ledaráljuk, vagy apróra vágjuk. A hagymát is apróra vágjuk, majd mindent összekeverünk egy tálban, és jól eldolgozzuk a zsiradékot a fűszerekkel és a hússal.
Amikor a tészta kétszeresére kelt, 8 darabra vágjuk. Minden darabot kör alakúra sodrunk, majd 8 egyenlő részre vágjuk. Egy kiskanállal adagoljuk a tölteléket minden háromszögre, majd feltekerjük kifli formára. Sütőlapra tesszük, megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal, köménymaggal, sajttal, ki hogy szereti, majd a 200 fokos sütőbe tolva, addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje.

2 megjegyzés:

pitypang írta...

Szilveszterre pont jó lenne!! :))

Lazac írta...

Andi, nagyon finom, ajánlom :):):)