2012. december 21., péntek

gasztroajándék és bundáskenyér újratöltve

 lilahagyma,- és narancslekvár
Lilahagyma lekvár hozzávalói : 5-6 fej sötétlila hagyma, 3 evőkanál barna cukor, só, bors, kakukkfű, babérlevél, 5 dkg vaj, 1,5 dl száraz bor, 3 evőkanál balzsamecet.
A hagymát felszeleteltem, majd a vajon karamellizáltam a barna cukrot, rádobtam a hagymát és megpirítottam a cukros vajon. Amikor már jól összeesett, akkor enyhén sóztam, beledobtam a babérlevelet és a kakukkfüvet, felöntöttem a borral és addig forraltam, amíg el nem forrt az összes leve. Akkor ráöntöttem a balzsamecetet, azzal is összeforraltam, majd mehetett az üvegekbe. A receptet sok helyen megtaláltam, de Málna konyhája segített az elkészítésében.:)
Narancslekvár hozzávalói : 2 kg narancs, 2 citrom, 1 kg cukor, 3 dl víz.
A  narancsokat és a citromot alaposan megmosom, meleg vízben, majd zöldséghámozóval vékonyan lehámozom a héjukat. Ezeket apróra összevágom, és 3 dl vízben odateszem főni a cukor felével. Kb 20 percig forralom, addig előkészítem a gyümölcsöket. A fehér részét teljesen eltávolítom a gyümölcsöknek, majd kifilézem feldarabolom a gyümölcsöket és botmixerrel összetöröm. Aztán együtt főzöm a cukor másik felével és a már puha héjakkal együtt. Lehet ízesíteni szegfűszeggel is.45 perc alatt annyira besűrűsödik, hogy lehet üvegbe merni, 5 percig fejtetőre állítani, majd ha kihűlt becsomagolni és elajándékozni.:)
 bundáskenyér tepsiben sütve
Hozzávalók egy nagy gáztepsihez elég toast kenyér, 1 nagy doboz tejföl, 4 tojás, só, bors, fokhagyma, reszelt sajt, olaj vagy vaj.
A tepsit kibélelem sütőpapírral, majd kiolajozom, vagy kivajazom. A kenyereket lefektetem a tepsibe, a többi hozzávalót, a sajt kivételével elkeverem, majd a kutyulmányt ráöntöm a kenyerekre, megszóróm sajttal és 180 fokos sütőben  20 perc alatt megsütöm.
A recept innen van.

Nincsenek megjegyzések: