2012. január 22., vasárnap

síelésre

Síelésre sütöttem, majd később leírom.
Mákos stangli GONDAANYUTÓL bemásolom a receptjét.
Hozzávalók:  40 dkg rétesliszt
                      40 dkg finomliszt
           50 dkg vaj
                    1 kispohár tejföl
                    2 tojás sárgája  ( fehérje majd a kenéshez elfogy ám !)
                   10 dkg nem őrölt mák megpirítva
                    3-4 dkg só
                   15 dkg füstölt sajt
                   1 cs sütőpor
                   pirított szezámmag a tetejére

 Azzal kezdtem, hogy szárazon megpirítottam a mákot, kiöntöttem a serpenyőből, majd úgyszintén szárazon megpirult a szezámmag is.

Aztán a hozzávalókat összegyúrtam, fél cm vastagra kinyújtottam.  Derelye vágóval eldaraboltam tetszőleges rudakra.
Megkentem a tojás fehérjével, jól megszórtam a pirított szezámmaggal és előmelegített sütőben megsütöttem.

Nem dagadnak meg, nem kell túl sok helyet hagyni közöttük. 15-20 perc alatt szép világosra sültek.
 Finom, omlós sós kekszet kapunk. Sokáig eláll.
Túrós muffin a NOSALTYTÓL
20 dkg kristálycukor,1 cs vaníliás cukor, 4 tojás
10 dkg vaj, 1 jól megmosott citrom lereszelt héja és leve
25 dkg túró, 1,25 dl tej, 30 dkg liszt 1 cs sütőpor
1 cs mazsola (langyos vízbe áztatva)

elkészítés
  1. A tojásokat a kristálycukorral, a vaníliás cukorral fehérre-habosra verjük, hozzákeverjük a langyos margarint, a citrom levét és a túrót.
  2. A sütőporral és citromhéjjal elkevert lisztet hozzákanalazzuk, közben keverjük. Tejjel időnként lazítjuk, ha nagyon sűrűsödne.
  3. A szitán lerázogatott mazsolát hozzákeverjük.
  4. Kapszlikkal bélelt muffintepsibe kanalazzuk. (Ebből az adagból 16 db muffin készült.)
  5. Összesen 20 percig sütjük: 200 fokra előmelegített, forró sütőbe tesszük, majd 10 perc után 180 fokra levesszük, és amikor kúposodni-emelkedni kezd, légkeverésre kapcsoljuk (kb. utolsó 5 perc).
Leveles tészta, lekvárral töltve, a magam módján
sárgabarackos leveles tészta.
Kezdem az egyszerűbbel.
Sárgabarackos leveles tészta
Hozzávalók 1 cs leveles tészta ( lehet mélyhűtött vagy friss, én a frisset szeretem, mert nem kell kiolvasztani és nyújtani)
Sütésálló sárgabarackíz
Ezt a sütit kizárólag akkor csinálom, ha nincs kedvem sokat bíbelődni és kellene valami édesség, ami gyorsan készen van.
Kiveszem a csomagból a tésztát, felkockázom, beledarabolom a baracklekvárt, félbehajtom, lenyomkodom, és be a sütőbe. Kb 20 perc 200 fokon...aztán kiveszem porcukrot hintek rá oszt jól van.

2 megjegyzés:

Marika néni írta...

a túrós muffin nagyon ígéretesnek tűnik)))

Lazac írta...

Nagyon finom volt, bátran ajánlom :)