2011. november 21., hétfő

óriás bonbon

Az egyik barátom kapott ajándékba ilyesmit. Gondoltam, én is megpróbálkozok vele. Lehet, többé nem csinálom ilyen méretűre, mert fullosan el lehet vele telni. Mondhatni sok...
Azért egyszer kipróbáltam ez is.
A másik tévesztésem, a kuglóf forma volt. Mutatós, de nagyon nehezen tudtam belőle kioperálni a csokit. Látszik is, tele van ujjlenyomattal. :)
A tölteléke gesztenye és mascarpone keverék, kevés porcukorral, rum aromával.
A technika, a szokásos bonbon készítés technikája.
Csokit olvaszt, temperál, kikenni a formákat vele, legalább kétszer, közben hűteni, aztán bele a töltelék, végül lezárni csokival a formát.

8 megjegyzés:

Pöttyöskutty' írta...

Nem lesz ujjlenyomatos, ha gumikesztyűben nyúlsz hozzá:-)

Pöttyöskutty' írta...

Kezdő bonbon készítőknek írhatnál tölteléktippeket:)))

Lazac írta...

Ja, ezt tudom, a kicsiket úgy is szoktam kiszedni. De ezt a család orra előtt feszegettem az asztalnál, hülyén néztem volna ki, ha csattogtatom a gumikesztyűt. :)Amúgy, ha nem ilyen lyukas formába töltöm, semmi gond nem lett volna a kiszedéssel, szépen kipotyogtak volna. :)
A töltelék: 2/3 gesztenyemassza, 1/3 mascarpone, kevés porcukor és rumaroma. Ezt simára összekeverni és betölteni. :)

Unknown írta...

He-he... csokikuglóf... ilyet se' láttam még... :) :)

Lazac írta...

Többet nem is fogsz :):):) Majd a napraforgósba csinálom, vagy a rózsásba, ha megint ekkorát készítek, ebből nagyon nehezen jön ki. Amúgy meg háromszor annyi csoki meg töltelék kell hozzá, mint a kis 15 db-oshoz. Szóval csak kuriózumnak érdekes. Sok is egy evésre, meg szerintem nem is olyan helyes, mint a kis bonbonok.

Pötty!

Ma csináltam kettőt, leírom ide a receptet.

Az egyik Anton Berg féle aszalt szilvás-marcipános.
4 aszalt szilvát apróra összevágtam, felforraltam 1 dl vörös borban, aztán ahogy beszívta a bort még öntögettem hozzá és mindig elkevertem. Marcipánból 15 db kis 5 Ft-os nagyságú lapot vágtam ki. A csokikapszilba alulra került a vörösboros szilva, fölé a marcipánlap és lezártam csokival.

A másik epres,fehércsokis volt.
Kandírozott epret feldaraboltam apróra, és ezt összekevertem eperlekvárral, ez került a csoki aljára. Fél tábla fehér csokit felforraltam 2 cl tejszínnel ( én kávétejszínt veszek ehhez, mert gazdaságosabb mint mindig kibontani egy 2 dl-s tejszínt. Jól elkevertem őket egymással és rácsorgattam az epres töltelékre. Amikor megszilárdult ezt is lezártam csokival.

gondaanyu írta...

Most eszembe jutott egy régi disznóvágás poénja, így szól : De kinek van ekkora pofája??

Lazac írta...

Mellé kellett volna tennem egy gyufaskatulyát. :):):) Azért nem volt olyan hatalmas:):):):)

Elf írta...

:):):)