2011. január 4., kedd

menyhal rántva


Különleges hal, hagyományosan elkészítve.
A menyhal a tőkehal félék családjába tartozik, édesvízi hal.
Hazánkban is horgásszák, ezek a példányok a Dunából valók. Hideg időben lehet horgászni őket, sötétedés után, novembertől-februárig.
Szálka nélküli husa van, egy gerinchúr található  a hal testében. Mája igen finom, a tőkehalmájra emlékeztető állagú, színű és ízű. Füstölni is szokták ezeket a halakat, akkor hidegen, majonézes salátával fogyasztják. Ettem már hallében is, de most hagyományos módon paníroztam és kisütöttem bő olajban. Köretkén lehet mellé kínálni burgonyát többféleképp elkészítve, rizts és salátát is, kinek mihez van kedve.

8 megjegyzés:

Ircsike írta...

Bizony most nyeltem egy nagyot.
Meg soha nem ettem ilyen halat, biztosan nagyon finom.
Nagyon szepen megsutotted!

Lazac írta...

Ircsikém!

Ennek a halnak különlegesen finoma húsa, így rántva. vetekszik a süllőével.

Sünmalac írta...

Hú, ez a hal finom lehet.
Tudod melyik halat szeretem? Az afrikai feketeharcsát. Az is fehér húsú, szálka nélküli. Paprikásnak nagyon finom.

Lazac írta...

Gabi!

Nagyon finom, érdemes kipróbálni. tegnap kaptam egy infot, hogy igen drága hal, 6-8 ezer Ft/kg. Meg is értem, macerás kifogni, cak sötétben lehet, hidegben...igaui horgásznak kell lenni ahhoz, hogy ilyent fogjon az ember.

Sünmalac írta...

Ha ilyen drága, akkor én soha nem fogok enni belőle:(

Lazac írta...

Azt hiszem, ha meg kellene vennem, akkor ott maradna...
Én úgy kaptam, a kollégám horgászta.

sedith írta...

Szia, Vízicsibe! Bár már olvastam valahgol, hoyg nem szereted a díjakat, azért vissza már nem vonom. Szóval, ott vár egy díj nálam: :) http://sikerekeskinok.blogspot.com/2011/01/liebster-blog-dij.html

Lazac írta...

Köszönöm sedith...ismered a véleményem, így hát tényleg csak megköszönöm, hogy gondoltál rám. :)