2011. május 21., szombat

napraforgó


Ezt az érdekes kelt tésztát M-nél láttam, ő Limaránál, Limara meg valahol másutt.
Nagyon megtetszett nekem és nagyon gyorsan el is döntöttem én ezt a mai grillezéshez megsütöm.
Nagyon finom, nagyon gyorsan elfogyott. 
Hozzávalók : 50 dkg liszt ( én tönkölybúzalisztet használtam) 1 egész tojás, 140 gr. joghurt ( én laktózmentest), 3 ek olaj, 1,5 tk só, 1 ek. cukor ( ebből én kevesebbet tettem bele, 1 tk) 1,8 dl tej ( az eredeti recept szerint víz, én laktózmentes tejet használtam), 2 dkg élesztő, 1 egész tojás a lekenéshez, a tészta közepe bármi lehet, én most mákot tettem. A töltelék 10 dkg laktózmentes vaj, 1 kk só, 1 tk fokhagymapor keveréke.Ebből az adagból 2 db "napraforgó" lesz.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, 4 egyenlő részre osztjuk. A cipókat 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és mindjárt áttesszük az alsó részt egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Megkenjük a tetszőleges töltelékkel ( ami lehet édes, sós, számtalan variációt ki lehet erre dolgozni ízlés szerint) és ráfektetjük az ugyanolyanra kinyújtott másik lapot. Természetesen 2 tepsivel dolgozunk, hogy mind a két "virág" elkészüljön. A tészta közepébe egy pohárral kört nyomunk ( vigyázva ki ne szakadjon a tésztánk) majd sugarasan bevagdaljuk a tésztánkat, és a csíkokat megtekerjük 2-3-szor. 30 percig pihentetjük. Lekenjük egy egész tojással a két megformázott tésztát, és ízlés szerint sajtot, köménymagot, szezámmagot szórunk rá. A közepébe pedig szintén ízlés szerint valamilyen magot, én itt mákot. 180 fokos sütőben kb 15 percig sütjük, szép ropogósra.
Legközelebb pirított hagymával és tejföllel készítem el.

2 megjegyzés:

M írta...

:) ! :)

Vizicsibe írta...

nos, akkor tudod, hogy finom így :):)