2011. február 18., péntek

foszlós kalács

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 dl tej, 1 tojás, 5 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 kkanál só, 1 evókanál cukor.
Az élesztő 1 dl cukros tejben felfuttatom, a másik dl tejben felolvasztom a vajat. A lisztbe mélyedést képezek, beleöntöm az élesztős tejet, majd hozzáadom a sót és a vajas tejet is. A tojást felverem kb. a felét a tésztához adom, a másik felét félreteszem, a kenéshez. A tésztát jól kidolgozom, majd letakarva kétszeresére kelesztem. Ezt követóen hurkát sordok belőle, és az ellentétes végeit tekergetve, összesodrom mint egy kötelet. Beleteszem a kenyérformába, majd annyira kelesztem, hogy elérje a forma tetejét. Megkenem a tojás másik felével és még hagyom állni, amig kicsit rászárad a "máz". Közben a sütöt 250 fokra előmelegítem. Beteszem a kalácsot, és 5 perc után visszaveszem a hőmérsékletet 180 fokra, így még 15 percet sütöm. Tűpróba..majd kiveszem a sütőből és a formában hagyom kihűlni.

10 megjegyzés:

gondaanyu írta...

Vajjal, narancslekvárral, tejeskávéval.

Lazac írta...

csittt....ez most füstölt főtt sonkával, tojással, tormával :):):)

pipacs írta...

csiiiiiiiittttttttttttttttttttttttt! :P

Lazac írta...

Igen, gondolni kell az ételtársításra is :):):) Sajnos, egyikkel sem ehető a kalács, csak magában, esetleg még a lekvár....

pipacs írta...

Ugye én nem ezt a diétát/életmódot követem, így nekem sehogy se fér bele! :D Legfeljebb tk. lisztből reggelire. :)

Lazac írta...

Hát én is csak egy falatot kóstoltam belőle, csak azért, hogy tudjam mégis mit sütöttem :):)

Ditta tortái írta...

Jó az sonkával is:-)Nagyon szép lett!

Lazac írta...

Köszönöm Ditta :)

Málna konyhája írta...

húsvétra? sonykáho???

Lazac írta...

pölö :):):):) sonykáho az igazi :):):)