2014. március 14., péntek

kekszek

Ezt már időtlen idők óta szeretném leírni.
Mandulás és narancsos keksz.
A mandulás nagyon egyszerű recept. Öcsém kisfiának készítettem, aki tej-tojás és glutén allergiás.
Hozzávalók : 20 dkg mandulaliszt, 20 dkg LIGA margarin, annyi rizsliszt amennyivel jól gyúrható "tésztát" kapunk. A hozzávalókat összegyúrjuk és henger alakúra formázzuk. A hengerből kb 5 mm-es korongokat vágunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt kisütjük.


Narancsos keksz : 25 dkg liszt, 18 dkg vaj, 10 dkg cukor (lehet nádcukor vagy xilit) 1 tojássárgája, 1 ek tejföl, 1/2 narancs reszelt héja, 2 ek narancslé, csipet só.

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd kb fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Én a legegyszerűbb módját választom a kekszkészítésnek, rudat formálok belőle és feldarabolom, egyforma vastagságú korongokra. Persze lehet nyújtani és kiszaggatni különféle formákkal, de a végeredmény szempontjából ez teljesen mindegy.:) Egyszóval és feldarabolom, sütőpapírra teszem, és 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm.

Nincsenek megjegyzések: