2010. november 20., szombat

perkelás

Mai ebédünk csibepörkölt kapros-túrós galuskával.

Hozzávalók: 1 egész tanyasi csibe ( v.tyúk), 2 nagy fej hagyma, zsiradék, só, fűszerpaprika, bors, 2 gerezd fokhagyma, 2 kisebb paradicsom, 1 zöld paprika.
A galuskához: 25 dkg túró, 2 egész tojás, annyi liszt amennyit felvesz, kevés só, apróra vágott friss kapor

Először a csibét bontottam szét alkatrészeire, majd lefejtettem a hájat a bőr alól. Ezt egy nagyon kevés vízzel odatettem kiolvadni, közben alaposan megmostam a szétszedett húst. Megpucoltam és apró kockákra vágtam 2 fej hagymát. A kiolvasztott zsírhoz adva, elkezdtem pirítani. Közben a 2 kis paradicsomot és a zöldpaprikát is összedaraboltam, hozzáadtam a hagymához. Amikor kissé üveges lett, a húst is hozzátettem, majd kevergettem kicsit, hogy megpörkölődjön. Ezt követően lefedtem az edényt és saját levében pároltam a húst addig, amig félig meg nem főtt. Ekkor adtam hozzá a 2 gerezd fokhagymát, a fűszerpaprikát, sót és borsot. Lefedve az edényt, puhára főztem.

A galuskához a hozzávalókat összekevertem, ( én ma kukoricaliszttel készítettem, de jó bármilyen liszt) kevés vizet adtam hozzá. Közben felforraltam a főzővizet, sóztam és egy evőkanállal beleszaggattam a galuskákat a forrágban lévő vízbe. Megvártam amig a gombócok feljönnek a víz tetejére, még ezt követően 5 percig főztem, majd leszűrtem. Szoktam a tésztához hozzákeverni 3-4 dkg olvasztott vajat, ma ezt elmulasztottam, így kevés olívaolajban megforgattam a galuskákat, hogy ne ragadjanak.

1 megjegyzés:

gondaanyu írta...

Ma már brassói lesz, de igen guszta a tányérod, legközelebb perkeltnél kipróbálom a galuskát.