2017. november 14., kedd

Jöjjön egy kis olasz streetfood

Az arancini az olaszoknál igen közkedvelt rizsgolyó, amit általában paradicsomos fűszeres mártással kínálnak.
Most ezt a szabályt áthágva, egy jóféle zöldborsófőzelékkel párosítottam, úgy ahogy mi szeretjük.
 Zöldborsó főzeléket szerintem mindenki tud csinálni, de azért gyorsan leírom, hogy mi a családban miként is szeretjük. Először is megpirítok egy kisebb fej hagymát némi zsiradékon, egy lábosban. A zsiradék ebben az esetben fele vaj, fele olaj. Tapasztalatom szerint minden zöldség étel finomabb ha vajjal van készítve. Amikor a hagyma már üvegesre pirult, hozzáadom a zöldborsót, most télvíz idején természetesen mirelitet. Lefedve hagyom lassú tűzön párolódni, addig, amíg a borsószemek meg nem puhulnak. Rászórók egy kevés lisztet ( én most zabpehely lisztet használtam) és felöntöm annyi tejjel, hogy egy igen kellemes krémes állagot kapjon a főzelékem. Sózom, ha kell pici cukrot is teszek rá, de ha elég édes a zöldborsó ez el is maradhat. Finomra vágott petrezselyemzölddel megszórom és kész is.
Az arancini picit több időt igényel, ezért először a rizottót készítettem el, majd amíg hűlt odakint az erkélyen, megcsináltam a főzeléket. Az arancini alapja a jó krémes rizottó, amihez kezdeteben piritsunk meg egy kisebb fej hagymát olajon, pár gerezd fokhagymával. Amikor szépen üvegesre pirultak, öntsük bele a rizst, ez mindig kerek szemű rizs legyen, a legjobb az arborio fajta. A mennyiség kb 8-10 dkg rizs egy főre számolva. Amikor a rizsszemek is opálosakká válnak öntsük fel 1,5 dl jó minőségű fehér borral és készítsünk elő húsleves alapot is. Ha nincs ilyenünk, akkor jó a húsleves kockából előfőzött lé is. Lassú tűzön apránként felöntve a húslevessel főzzük a rizst puhára, de picit maradjon al dente. Keverjünk el benne 3-4 dkg vajat és kb 6-8 dkg parmezán sajtot is. Hagyjuk kihűlni, hogy formázható legyen. Amikor meghűlt a rizsünk ( jót tesz neki, ha akár egy napot is áll, így előző nap is elkészíthetjük az alapot) formázzunk kisebb golyókat belőle, és tegyünk a közepükbe vagy egy mini mozzarellát, vagy olívabogyót. Ezt követően panírozzuk, lehet használni alternatív liszteket is, én tk lisztet használtam, tojást és tk zsemlemorzsát is. Ez utóbbit úgy készítem, hogy a szikkadt tk kenyeret ledarálom késes aprítóban és meg is vagyunk.:) A gombócokat bő olajban hirtelen süssük ki. Mivel minden alkotóeleme főtt, illetve nyersen is fogyasztható nem kell sokáig sütni, elég pár perc minden oldalán megforgatva. Szedjük ki az olajból, egy papírtörlőn itassuk le a felesleges olajat és tálaljunk.


Nincsenek megjegyzések: