12. születésnapra készült és nagyon finom volt.
Hozzávalók: 1 nagy csomag babapiskóta, 500 gr mascarpone, 20 gr zselatin, 4 tojás sárgája, 135 gr kristály cukor, 200 ml tejszín, 2 dl főzött fekete kávé, egy kevés rum, kakaópor a tetejére.
Elkészítjük először a krémet. A tojások sárgáját, a cukorral vízgőz felett addig verjük kézi mixerrel, amíg ki nem fehéredik és a hőmérséklete el nem éri a 65 fokot. Ezt lehet ellenőrizni maghőmérővel is, de a legbiztosabb az ujjunk, amikor már jó csípős (azaz nem tudunk belenyúlni) vegyük le a gőzről az edényt. Ezt követően hűtsük ki a keverékünket, közben felverhetjük a tejszínt is. Azt írja a recept, hogy "soft peak" -ig kell verni, azaz ne köpüljünk belőle vajat.:) Amikor már a keverő nyolcasokat ír le a tejszínben, akkor jó is. A zselatint is készítsük elő, keverjük össze hideg vízzel, majd melegítsük fel egy rövid idő alatt a mikróban. keverjük bele a mascarponet a tojásos krémbe, majd a tejszínt is, végül a felolvasztott zselatint is. keverjük addig, amíg a krémünk szép selymes nem lesz. tehetünk a krémbe egy kevés főzött kávét is, ha szeretnénk. A többi kávét öntsük egy akkora edénybe, hogy kényelmesen meg tudjuk benne forgatni a piskótákat. Öntsünk hozzá egy kevés rumot is, vagy ha van otthon, akkor amaretto likőrt. Készítsünk elő egy kapcsos tortaformát és kezdjük el lerakni az első sort a kávéba mártott piskótákkal. Aztán mehet rá a krém egyharmada. Ismételjük ezt meg még kétszer, összesen legyen 3 sor piskótánk és ugyanennyi sor krémünk. Piskótával kezdünk, krémmel zárunk. hagyjuk pár órát hideg helyen pihenni a sütinket, majd a tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral. Én most ilyen mintásat csináltam.:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése