2009. október 16., péntek

rizotto

Rizottót majdnem mindenből lehet készíteni. Én is sok változatát ismerem, és szeretem is, ezt az egyszerű ételt. A spanyolok híres paellája is tulajdonképpen a rizotto egy kibővített változata. Sőt, a nálunk ismert rizses hús is az, csak nem ezzel a technikával készül. :) Ma gombás-zöldborsós rizottót készítettem. Egy hiányossága van, nincs benne vaj, egészen egyszerűen azért, mert az nem volt itthon.:) Hozzávalók: egy marák zöldborsó, egy marék erdei gomba, egy marék rizotto rizs, húsleves, só ( módjával, mert a húslevesnek is van sótartalma), bors, parmezán sajt ( vagy pecorino), vaj, olívaolaj.
Az olajon elkezdem párolni a zöldségeket.

Amikor a zöldségek kissé átpárolódtak, de még nem puhák, hozzáteszem a gömbölyűszemű rizst, és ezzel is kevergetem. Majd apránként ( merőkanalanként) hozzáadom a húslevest, mindig csak keveset, és ezzel folyamatosan kevergetem. Ha elfőtte a levét, újabb adag húslevest öntök hozzá és ezt addig folytatom, amig a rizs meg nem puhul. Itt kellene belekeverni a vajat, hogy szép selymes legyen, de momentán az nem volt itthon. Megszórom a parmezán sajttal és azt is belekeverem.
Kész! :)

3 megjegyzés:

Szezám írta...

Szóval így készül a rizottó.. most már ezt is tudom. Köszi :)

Lazac írta...

B!

Szívesen :)

pitypang írta...

Csibehússal nagyon szeretem :)-(nem vizicsibével ám!!!!!!! :) :)