Azt mondják egyszer mindennek eljön az ideje.:) Ma olyan nap van, hogy itthon is vagyok, meg rá is érek, nincs már kint 40 fok, így eljött a pogácsasütés szent ideje.
Bár a receptgazda igen szűken mérte az infókat, azért sikerült valamit összehoznom a receptből:)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 egész krumpli, 25 dkg vaj, egy egész tojás, 2 dl tej, fél csomag élesztő, só ízlés szerint, kevés cukor.
Elkészítése: a krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockára és főzzük meg sós vízben. Ha megpuhult szűrjük le a vizet és törjük pépesre a krumplit, majd hagyjuk kihűlni.
A langyos tejben, kis cukorral futtassuk fel az élesztőt. A lisztben morzsoljunk el 10 dkg vajat, adjuk hozzá a sót, a kihűlt és összetört krumplit , majd az élesztős tejet is. Dolgozzuk ki jó alaposan, amíg a tészta el nem válik az edény falától és a kezünk is tiszta lesz. Nyújtsuk ki és kenjük meg 5 dkg vajjal. Hajtogassuk össze, majd ismét nyújtsuk ki és újra kenjük meg 5 dkg vajjal. Harmadszorra is nyújtsuk és kenjünk meg, majd hajtogassuk össze és hagyjuk kétszeresére kelni. Nyújtsuk ki, szaggassunk belőle pogácsákat, kenjük meg felvert tojással és szórjuk meg tetszés szerint. ( sajt, kömény, szezámmag, lenmag, ami tetszik) Süssük előmelegített 200 fokos sütőben 20 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
Este is össze lehet gyúrni, hideg helyen kell hagyni, pl. hűtőben, ahol lassan megkel egy éjszaka alatt. Másnap reggel frissen lehet sütni, én is pont így csináltam.
2 megjegyzés:
Remélem, ez alapján már Teide is meg tudja csinálni. Én valóban nem mondtam ennyi információt hozzá, szóval hála és köszönet a pontos receptért. :) :*
Vilmám, Te viszont részletesen leírtad a metódust :):) Az is fontos :):)
Megjegyzés küldése