Hozzávalók : 1 közepes fej édeskáposzta, olaj, só, cukor, ecet, fél kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3 dl tej
Elkészítése: A káposztát legyalulom, sózom, majd párolt káposztát készítek belőle a hagyományos módon. Olajon megfuttatom a cukrot, rádobom a kicsavart sózott káposztát, majd kevés vizet aláöntve, fedő alatt párolom, amíg össze nem esik. (Ez kb fél óra.) Aztán hozzáadok ízlés szerint ecetet, kissé savanykás káposztát kell kapni, de nem annyira savanyút, mint a savanyított esetében.
Amíg a káposzta párolódik, elkészítem a gombócokat. A tejet meglangyosítom, megfuttatom benne az élesztőt, majd a liszt közepébe vájt mélyedésbe öntöm. Kevés sót adok hozzá és jól bedagasztom, majd félreteszem, hogy megkeljen. Amikor a tészta a kétszeresére kelt, kiszaggatom belőle a gombócokat. A káposztát egy jól záródó edénybe teszem, az aljára öntök egy kevés vizet, hogy gőz képződjön, majd a káposzta tetejére ültetem a gombócokat, közte hagyok helyet, mert megdagadnak majd a gőzben. Lezárom az edényt, majd sütőbe tolva 20-25 percig sütöm 180 fokon. Eközben a gombócok a gőzben megfőnek, utána lehet tálalni. Van olyan változata is, amikor füstölt hússal főzik együtt, vagy pedig szalonna pörcöt szórnak a tetejére, mi csak így szoktuk enni.
2 megjegyzés:
egy ilyen gőzgombócot megkóstólnék...ecce ))))
gyere el, bigyeszelek neked ilyent :):)
Megjegyzés küldése