2010. november 3., szerda

marhapörkölt kapros-túrós galuskával

Marhapörkölt hozzávalói : 1 kg marhalábszár ( vagy nyak, esetleg comb) 2 nagy fej hagyma, 1 nagyobb, vagy 2 kisebb paradicsom, 1 paprika, só, bors, köménymag ( őrölt), fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, zsiradék, 2 dl vörösbor ( száraz, jó minőségű)
A húst megtisztítom, leszedek róla minden nem odaillő dolgot, felkockázom. A hagymákat összeaprítom, zsiradékon ( én ebben nem engedek, a pörköltet disznózsírral főzöm) üvegesre párolom, majd mehet rá a hús. Fehéredésig sütőm erős lángon, majd ezt követően már a saját levében párolódik tovább. Hozzáteszem a felkockázott paradicsomot és a kettévágott, kicsumázott paprikát is. Ezzel főzöm, időnként megkeverem, ha kell, kevés vizet öntök alá. Soha nem sokat egyszerre, hogy a szaftja mindig eléggé sűrű maradjon. Félidőben ( kb 1,5 óra múlva)  fűszerezem, só, bors, őrölt köménymag, fokhagyma, fűszerpaprika. (esetleg bele lehet ilyenkor dobni egy babérlevelet is, de azt egy idő múlva kiszedem, az intenzív íz miatt) Közben az elfőtt vizet apránként pótolom alatta. A főzés vége felé, amikor a hús már puha, de még nem eléggé omlós, felöntöm a 2 dl borral, majd ezt követően addig főzöm, amig újra szaftjára nem sűrösödik.
Nokeldi hozzávalói : 25 dkg túró, kb ugyanennyi liszt, 2-3 tojás ( nagyságuktól függően) só, egy csomag friss kapor, (vagy 1 tk szárított) 5 dkg olvasztott vaj, kevés olaj.
A hozzávalókat jól összekeverem, kidolgozom. A hagyományos nokedlitől eltérően,kissé masszívabb állagú tésztát kapunk. Én a nagyobb lyuku nokedliszaggatóval szoktam a forrásban lévő vízbe szaggatni, de lehet késsel is deszkáról darabolni, vagy kanállal nagyobb gombócokat szaggatni. Megvárom amig feljönnek a galuskák a víz tetejére, picit főzöm még, de nem sokáig, nehogy szétfőljön, majd leszűröm és kevés olajjal összekeverem, ne ragadjanak össze.

Nincsenek megjegyzések: