A legkisebb unokám szülinapjára is 2 torta készült, hiába nagycsalád vagyunk:)
Jókai torta a Vidék Íze márciusi számából
A torta receptje a következő : ( figyelem ez 19 cm-es tortára elég, némely összetevőben eltértem a recepttől! )
Piskótához: 3 tojás, 6 dkg liszt, 6 dkg cukor, 2 dkg kakaópor
A doboslaphoz: 1 tojás, 2 dkg liszt, 2 dkg cukor, 2 dkg olvasztott vaj
Csokikrém : 25 dkg étcsoki, 2,5 dl tejszín, 10 dkg vaj, 1 ek. kakaópor, 1 ek porcukor
Tejszínes krém: 2 dl tejszín, 1 ek porcukor, fél narancs kifacsart leve
Karamell: 10 dkg cukor, 3 dkg vaj
A kakaós piskótát szokás szerint elkészítjük, majd sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és megsütjük. Amikor kihűlt 2 részre vágjuk, az alsó legyen kicsit vastagabb.
A doboslaphoz kikeverjük a tojást, a cukorral, majd a liszttel és hozzáöntjük a kihűlt, olvasztott vajat. Egy sütőpapírra berajzoljuk a torta ármérőjét, majd rákenjük a krémet és megsütjük. Vigyázat, gyorsan sül!
A csokikrémhez a tejszínt felforraljuk, beletördeljük a csokit és a porcukort is hozzákeverjük, majd ha elolvadt, akkor a vajat is. Kihűtjük, majd kihabosítjuk kissé.
A tejszínes krémhez a tejszínbe belekeverjük a porcukrot és a narancs levét, majd felverjük.
A tortát betöltjük. A tortaformába tesszük az alsó vastagabb kakaós piskóta lapot, majd arra tesszük a csokis krém 2/3-dát. Rátesszük a másik piskótalapot, majd arra a narancsos, tejszínes krémet. Hűtőbe tesszük kidermedni.
Közben elkészítjük a karamellt a torta tetejére. 10 dkg cukrot karamellizálunk, majd amikor elérte a kívánt színt ( borostyánsárga) lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar szilárdul. A kész karamellt a doboslap tetejére öntjük, elsimítjuk, majd ráemeljük a tortára. A maradék csokikrémmel bevonjuk a torta oldalát és a tetejét is díszíthetjük vele.
Egy éjszakát kell neki állnia és rendkívül finom.
A torta receptje a következő : ( figyelem ez 19 cm-es tortára elég, némely összetevőben eltértem a recepttől! )
Piskótához: 3 tojás, 6 dkg liszt, 6 dkg cukor, 2 dkg kakaópor
A doboslaphoz: 1 tojás, 2 dkg liszt, 2 dkg cukor, 2 dkg olvasztott vaj
Csokikrém : 25 dkg étcsoki, 2,5 dl tejszín, 10 dkg vaj, 1 ek. kakaópor, 1 ek porcukor
Tejszínes krém: 2 dl tejszín, 1 ek porcukor, fél narancs kifacsart leve
Karamell: 10 dkg cukor, 3 dkg vaj
A kakaós piskótát szokás szerint elkészítjük, majd sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és megsütjük. Amikor kihűlt 2 részre vágjuk, az alsó legyen kicsit vastagabb.
A doboslaphoz kikeverjük a tojást, a cukorral, majd a liszttel és hozzáöntjük a kihűlt, olvasztott vajat. Egy sütőpapírra berajzoljuk a torta ármérőjét, majd rákenjük a krémet és megsütjük. Vigyázat, gyorsan sül!
A csokikrémhez a tejszínt felforraljuk, beletördeljük a csokit és a porcukort is hozzákeverjük, majd ha elolvadt, akkor a vajat is. Kihűtjük, majd kihabosítjuk kissé.
A tejszínes krémhez a tejszínbe belekeverjük a porcukrot és a narancs levét, majd felverjük.
A tortát betöltjük. A tortaformába tesszük az alsó vastagabb kakaós piskóta lapot, majd arra tesszük a csokis krém 2/3-dát. Rátesszük a másik piskótalapot, majd arra a narancsos, tejszínes krémet. Hűtőbe tesszük kidermedni.
Közben elkészítjük a karamellt a torta tetejére. 10 dkg cukrot karamellizálunk, majd amikor elérte a kívánt színt ( borostyánsárga) lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar szilárdul. A kész karamellt a doboslap tetejére öntjük, elsimítjuk, majd ráemeljük a tortára. A maradék csokikrémmel bevonjuk a torta oldalát és a tetejét is díszíthetjük vele.
Egy éjszakát kell neki állnia és rendkívül finom.
Jókai torta felvágva
Sacher torta 3 marcipán békával ( 3 éves volt Alíz és hárman vannak az unokák is)
A Sacher torta egyszer már szerepel a blogon, így annak a receptjét nem írom le.
A Sacher torta egyszer már szerepel a blogon, így annak a receptjét nem írom le.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése