2010. augusztus 1., vasárnap

kolbászos kenyér

A receptet a Vidék Íze c. újságban találtam. Eredetileg az egyik kedvencem hívta fel rá a figyelmem, sőt még a receptet is elküldte, de aztán nekem is megérkezett az újságom, így duplán kedvet kaptam ehhez a különlegességhez.

Hozzávalók: 1 kg liszt**, 10 dkg zsír, 30 dkg füstölt száraz kolbász, 4 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tejföl, só, tej, zsír a tepsi kikenéséhez, egy tojássárgája a kenyér megkenéséhez.

Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. Közben az átszitált lisztet a zsírral elmorzsoljuk. A tojást összekeverjük a tejföllel, beletesszük a megkelt élesztőt, majd megsózzuk. A lisztet az ízesített élesztős tejföllel jól összedolgozzuk, ha nem elég puha a tészta tejet adunk hozzá. Állaga akkor jó, ha dagasztás közben leválik a kezünkről, felülete fényes és sima. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük, kinyújtjuk és rászórjuk a darált kolbászt. Összehajtogatjuk, 25-30 percig letakarva pihentetjük. Ezt 3x megismételjük, 25-30 perces pihentetések után kinyújtjuk, összehajtjuk. A végén vekni alakúra formázzuk, a kizsírozott tepsibe rakjuk és ismét 25 percig pihentetjük. Megkenjük a tojássárgájával és előmelegített sütőben , közepes melegen 60 percig sütjük.


** Köszönöm a kiigazítást Chef Viki. :)

Már az egyik barátnőm is értetlenkedett, de akkor még nem "vettem az adást".

7 megjegyzés:

  1. nagyon jóóól néz ki)))
    huszadikán lesz nálunk egy nagyobb összeröff, addig ki kéne próbálnom

    VálaszTörlés
  2. mk!

    Oks, majd kérek beszámolót. :)

    bodzablog!

    köszönöm :)

    VálaszTörlés
  3. Na ilyet meg Férfimnek kell sütnöm :D

    VálaszTörlés
  4. A kenyér szó helyett nem liszt kellene? 1 kg kenyér, stb. :-)

    A reci egyébiránt szuper ötlet, tuti siker lenne nálunk is!

    VálaszTörlés
  5. Chef Viki!

    De, köszönöm, elírtam. :) Már javítottam is.

    Macskuszom!

    Nosza rajta :):):):)

    VálaszTörlés
  6. Ja, így már tiszta :) a kenyeret én sem értettem, de gondoltam szőke vagyok :D

    VálaszTörlés