2016. október 13., csütörtök

csupa narancs muffin

Szeretem a citrusos ízű édességeket, így a citromos görög piskótáért is rajongok. Most egy újabb sütivel bővült a paletta. Már megsütöttem egyszer vasárnap, de ma a főnököm szülinapjára kicsit még ezt is felturbóztam, egy narancsos mascarponés krémmel. Isteni lett így.
 Hozzávalók a tésztához: 10 dkg sima liszt, 10 dkg rétes liszt, 1,5 kávés kanál sütőpor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, csipet só, 10 dkg barna cukor, 10 dkg narancsdzsem, 0,5 dl olaj, 1 egész tojás, 20 dkg tejföl, 2 narancs reszelt héja és egy fél narancs leve.
A krémhez : 25 dkg mascarpone, 1 narancs héja, fél narancs leve, 2 evőkanál porcukor, vanília ( ez lehet cukor is, aroma is, vagy egy vanília rúd kikapart belseje)
Elkészítése: a tésztával kezdjük, először összevegyítjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót és a narancsok reszelt héját egy tálba. Egy másik tálban pedig jól elkeverjük a többi hozzávalót, majd a kettőt összeforgatjuk. Itt már nem kell jól kikeverni, elég ha homogén massza lesz belőle. A 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük a muffin formákba adagol tésztát és kb 20 perc alatt megsütjük.
Amíg a muffinok hűlnek elkészítjük a krémet. A mascarponénak szobahőmérsékletűnek kell lennie, ez fontos, mert különben csomós lesz a krém. Mindent beleteszünk egy keverőtálba, majd kézimixerrel jól elkeverjük a krémet. A kihűlt muffinokat megskalpoljuk, azaz levágjuk a felső részüket. A krémet habzsákba töltjük ( de simán rá lehet kenni egy kanállal is) és körkörösen rányomjuk a krémet a muffinok alsó felére. Majd rátesszük a kalapjukat és az egészet megszórjuk porcukorral.